Pstrąg pieczony z warzywami

WP_20150204_001

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki:

35 g masła
cebula drobno posiekana
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
7 dużych pomidorów grubo pokrojonych
bulwa kopru włoskiego, pocięta na plasterki
300 ml wytrawnego białego wina
300 ml wywaru warzywnego
150 g oliwek zielonych drylowanych
70 g kaparów
6 pstrągów, wypatroszonych
sól
pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Masło roztapiamy na dużej patelni i podsmażamy cebulę, wrzucamy ziemniaki. Następnie dodajemy pomidory, połowę kopru i wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Wlewamy wywar, dodajemy kapary i oliwki, mieszamy i przekładamy na brytfannę. Ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nadziewamy je pozostałym koprem, układamy na warzywach, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut.

Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6