Pstrąg pieczony z warzywami
Składniki:
35 g masła
cebula drobno posiekana
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
7 dużych pomidorów grubo pokrojonych
bulwa kopru włoskiego, pocięta na plasterki
300 ml wytrawnego białego wina
300 ml wywaru warzywnego
150 g oliwek zielonych drylowanych
70 g kaparów
6 pstrągów, wypatroszonych
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Masło roztapiamy na dużej patelni i podsmażamy cebulę, wrzucamy ziemniaki. Następnie dodajemy pomidory, połowę kopru i wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Wlewamy wywar, dodajemy kapary i oliwki, mieszamy i przekładamy na brytfannę. Ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nadziewamy je pozostałym koprem, układamy na warzywach, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut.
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej - podsumowanie marcowej edycji - Gazeta Powiatowa
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa
ngWnzm http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com