Iberotel Makadi Beach Pharao Club, czyli współczesna kuchnia egipska

5220967554a9c.jpg

Kuchnia egipska to mieszanka tradycji kulinarnych Grecji, Turcji, Palestyny, Libanu i Syrii. Do większości dań używa się roślin strączkowych, choćby do jedzonych na śniadanie placków z bobu ful. Serwuje się wiele przekąsek meze, podawanych z różnymi sosami. Jednym z bardziej znanych jest tahina – pasta z rozgniecionych nasion sezamu.

Ta kuchnia jest pełna mocnych smaków cebuli i czosnku, a sztandarowym daniem jest zupa molokheja jedzona na każdy posiłek, gotowana z egipskiego warzywa przypominającego szpinak, który dusi się w rosole z kurczaka. Menu wydaje się często ubogie, szczególnie jeśli chodzi o mięsa. Egipt to kraj muzułmański, więc naszej ulubionej wieprzowiny tam nie znajdziemy, za to można do woli smakować jagnięciny i śmiesznych, „chuchrowatych”, jak na nasze standardy, kurczaków.

Dojrzewające kilka razy w roku warzywa: pomidory, papryki, bakłażany, ziemniaki i strączkowe są znakomitą bazą do zawiesistych, zapiekanych, faszerowanych i innych aromatycznych pomysłów kulinarnych. Zapychaczem energetycznym jest ryż, dodawany do wielu dań, a także różnego rodzaju placki pieczone w specjalnych piecach chlebowych.

Nie można zapomnieć o deserach, zanurzonych w słodkiej polewie maleńkich ciasteczkach z ciasta filo, napychanych bakaliami i orzeszkami, oraz wspaniałych owocach, sycących pragnienie w upalny dzień. Wspomnę jeszcze o naparze z kwiatów hibiskusa – karkade, sztandarowy napój, w kraju, gdzie trudno kupić alkohol, ale łatwo zapalić hasziszę.

Na koniec wyjaśnię, że zdjęcia ilustrujące artykuł zostały zrobione w naszym ulubionym egipskim hotelu, gdzie odbyliśmy ciekawe wycieczki po ogrodzie i współczesnej kuchni egipskiej. Serdecznie pozdrawiamy personel Iberotel Makadi Beach Pharao Club, który mamy nadzieję w najbliższym czasie ponownie spotkać.

 

Tekst: Katarzyna Stor

Zdjęcia: Marek Stor

 

     

     

    

    


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6