ZUPA KREM Z CUKINII Z MASCARPONE
SKŁADNIKI :
– 2 małe ziemniaki
– 2 małe cukinie ( ok 700g)
– 2 małe cebule
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki masła
– 3 szklanki bulionu
– 1 garść bazyli
– 60 g mascarpone
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone ziemniaki w drobną kostkę a za jakiś czas cukinię również pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez około 8 min.wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec wsypać bazylię.
Miksujemy wszystko blenderem. Odlewamy do garnka małego trochę zupy, dodajemy mascarpone, miksujemy blenderem i wkewamy spowrotem do dużego garnka.
Podajemy z grzankami, można z kiełkami lub migdałami .
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej - podsumowanie marcowej edycji - Gazeta Powiatowa