Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

10885252_907762145922967_2943985367386034236_n

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle

1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)

100 g pieczarek

300 g wędzonego boczku

70 g sera gruyere

Oliwa z oliwek

Sos beszamel:

50 g masła

50 g mąki pszennej

1/2 l mleka

Do smaku: Gałka muszkatołowa, Zioła prowansalskie, Przyprawa do kurczaka, Sól morska

Przygotowanie:

Sos beszamel: w garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy (uważajmy, żeby nie przypalić mąki – chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy dokładnie wklepujemy. Na koniec skrapiamy mięso niewielką ilością oliwy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka podsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Ważne, żeby kurczaka od razu smażyć na bardzo gorącej patelni – dzięki temu będzie chrupiący i soczysty. Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. Po wyjęciu, kroimy mięso w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka będą lekko różowe w środku, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kawałki kurczaka. Następnie przekładamy do oddzielnego naczynia, a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Gotowe pieczarki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do sosu beszamel. Dodajemy podsmażony boczek.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu z pieczarkami i boczkiem. Na to wykładamy warstwami: ½ makaronu, ½ sosu, plastry kurczaka, następnie pozostały makaron i sos. Całość posypujemy startym serem gruyere i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (z włączoną opcją grillowania) na około 8-10 minut.

Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły

1 komentarz

  1. Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa

Komentowanie zostało wyłączone


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6