Tort bezowy z kremem mascarpone
Składniki na 3 blaty bezowe:
2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
2/3 łyżeczki białego octu winnego
Składniki na krem:
20 dag śmietany kremówki 36%
20 dag serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie blatów
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 3 okręgi o średnicy 16 cm (odrysować, np. jakiś talerzyk).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz biały ocet winny i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników.
Masę białkową wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni C i piec przez 1 godzinę. Bezy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Przygotowanie kremu
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Serek mascarpone dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i wymieszać (można delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach).
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa