Składniki potrzebne na Sernik z białą czekoladą i malinami:
Spód:
180 g ciastek owsianych
80 g masła
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
250 g mascarpone
200 g białej czekolady
0,5 szklanki cukru pudru
20 g budyniu śmietankowego (proszku)
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 jajka
Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Przepis nadesłany przez Panią Adrianę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej - podsumowanie marcowej edycji - Gazeta Powiatowa
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa