Składniki na około 25 rurek długości 9 cm:
0,5 kg mąki pszennej
200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek
200 g śmietany 18%
cukier waniliowy
około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek)
Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około 1-1,5 mm. Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.
Przygotować bitą śmietanę. Ubić śmietanę z cukrem:
500 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Wystudzone rurki zdjąć z foremek i nadziać bitą śmietaną.
Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej - podsumowanie marcowej edycji - Gazeta Powiatowa
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa
YXmj8w http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com