Rurki z bitą śmietaną

rurki-z-bita-smietana

Rurki z bitą śmietaną

Składniki na około 25 rurek długości 9 cm:

0,5 kg mąki pszennej
200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek
200 g śmietany 18%
cukier waniliowy
około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek)
Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około 1-1,5 mm. Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.

Przygotować bitą śmietanę. Ubić śmietanę z cukrem:

500 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Wystudzone rurki zdjąć z foremek i nadziać bitą śmietaną.

Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6