Kurczak w kremowym sosie z białymi szparagami

kurczak-w-sosie

SKŁADNIKI:

– 3 pojedyncze piersi z kurczaka
– 50 g boczku wędzonego( może być szynka)
– 1 pęczek białych szparagów
– 350 ml śmietany 30% lub 36%
– 8-10 listków bazylii
– 0,5 kostki rosołowej drobiowej
– słodka papryka, sól i pieprz.

Szparagi umyć i obrać z wierzchnich włókien. Odkroić zdrewniałe końcówki. Pozostałą część pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki, główki szparagów odłożyć osobno. W niewielkim garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić pokrojone łodygi, gotować 4 min po czym wrzucić główki i wszystko podgotować jeszcze 3 min, po tym odcedzić szparagi.
Piersi równolegle ponacinać na wypukłej ich stronie (niezbyt głęboko) i natrzeć solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z obu stron. Podsmażonego kurczaka odłożyć na bok i na patelni podsmażyć pokrojony boczek (szynkę), smażyć do kruchości. Do boczku wlać śmietanę i dodać kostkę rosołową i posiekane listki bazylii. Do tego sosu dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka i podgotowane szparagi. Całość dusić pod przykryciem ok 5 min. Na koniec sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami bazylii i gotowe

Smacznego

Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6