Krem pomidorowy:
Składniki:
150g pomidorów świeżych – sparzonych i obranych ze skóry
500g pomidorów pelatti
70g cebuli
kilka ząbków czosnku
kawałek bagietki lub innej białej bułki
kilka listków bazylii świeżej
śmietana 36% do dekoracji
wywar warzywny około 800ml
łyżka masła
Przygotowanie:
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez miąższu) oraz pomidory pellatti. Całość przesmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem. Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną bagietkę oraz posiekaną bazylię. Wszystkie składniki miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy śmietaną lekko podbitą w pojemniku.
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa