Krem pomidorowy

WP_20150216_001

Krem pomidorowy

Krem pomidorowy:

Składniki:

150g pomidorów świeżych – sparzonych i obranych ze skóry
500g pomidorów pelatti
70g cebuli
kilka ząbków czosnku
kawałek bagietki lub innej białej bułki
kilka listków bazylii świeżej
śmietana 36% do dekoracji
wywar warzywny około 800ml
łyżka masła

Przygotowanie:

Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez miąższu) oraz pomidory pellatti. Całość przesmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem. Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną bagietkę oraz posiekaną bazylię. Wszystkie składniki miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy śmietaną lekko podbitą w pojemniku.

Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły

1 komentarz

  1. Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa

Komentowanie zostało wyłączone


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6