Szarlotka z budyniem
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu)
1 litr mleka
1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostkę. Uformować kulę i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką.
Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem.
Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić od razu po upieczeniu, ponieważ budyń musi zastygnąć.
Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa