Tortilla (około 6 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki masła
2/3 szklanki gorącej wody
Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką.
Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.
Farsz:
mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka)
pół papryki
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
pół czerwonej cebuli
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej)
pół łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut.
Salsa:
1 pomidor
1/3 małej czerwonej papryki
1/3 czerwonej cebuli
sok wyciśnięty z 1/4 limonki
szczypta pieprzu
szczypta soli
ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana
Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną.
Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa
L4a1XD http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com