– 50 g masła
– 1 cebulka ( posiekana)
– ok 500 g.marchewki ( obranej i pokrojonej na niewielkie kawałki)
– ok 1 litra wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej
– 250 g. ziemniaków(obranych i pokrojonych na niewielkie kawałki)
– szczypta cukry
– sól i pieprz
– śmietana (opcjonalnie)
W dużym rondlu roztopić masło , wrzucić cebulę, gdy się lekko zeszkli ( nie z brązowi) wrzucamy marchewkę i mieszając podsmażamy ok 1 min. Zalewamy wywarem warzywnym ,mieszamy, dodajemy ziemniaki, cukier, sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu skręcamy lekko gaz i gotujemy na wolnym ogniu ok 25 min( aż warzywa będą miekkie). Gdy nasza pyszna zupa nieco przestygnie blendujemy ją. zagotowujemy i dodajemy śmietanę.
Ja czesto do niej robie grzanki na oliwie z oliwek i podprażam migdały .
Smacznego
Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa
eJMRYT http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com