SKŁADNIKI:
– 3 pojedyncze piersi z kurczaka
– 50 g boczku wędzonego( może być szynka)
– 1 pęczek białych szparagów
– 350 ml śmietany 30% lub 36%
– 8-10 listków bazylii
– 0,5 kostki rosołowej drobiowej
– słodka papryka, sól i pieprz.
Szparagi umyć i obrać z wierzchnich włókien. Odkroić zdrewniałe końcówki. Pozostałą część pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki, główki szparagów odłożyć osobno. W niewielkim garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić pokrojone łodygi, gotować 4 min po czym wrzucić główki i wszystko podgotować jeszcze 3 min, po tym odcedzić szparagi.
Piersi równolegle ponacinać na wypukłej ich stronie (niezbyt głęboko) i natrzeć solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z obu stron. Podsmażonego kurczaka odłożyć na bok i na patelni podsmażyć pokrojony boczek (szynkę), smażyć do kruchości. Do boczku wlać śmietanę i dodać kostkę rosołową i posiekane listki bazylii. Do tego sosu dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka i podgotowane szparagi. Całość dusić pod przykryciem ok 5 min. Na koniec sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami bazylii i gotowe
Smacznego
Przepis nadesłany przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej - podsumowanie marcowej edycji - Gazeta Powiatowa
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa