Szynka Świąteczna
Składniki:
1,5 kg -2 kg szynki wieprzowej najlepiej z tłuszczykiem
czarny pieprz mielony
2 – 6 łyżek płynnego ciemnego miodu
15 – 45 goździków (całych)
½ łyżeczki soli do przetworów
1 łyżeczkę ziaren kolendry
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 – 6 ziaren czarnego pieprzu
4 – 6 ziela angielskiego
2 – 4 ziaren liście laurowe
6 – 8 ząbków czosnku
olej lub masło
Panierka na wierzch:
3 szt. jajka
2-3 łyżki bułka tarta
1 łyżka musztarda
1 łyżeczka cukier
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Szynkę doprawiamy wkładamy do siatki wędliniarskiej, polewamy olejem lub okładamy masłem, zamykamy szczelnie w folii do pieczenia i odkładamy na 24h, w miarę możliwości obracamy kilkakrotnie.
Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, wkładamy szynkę w folii na około 1,5 godziny. Wyjmujemy szynkę z piekarnika, zdejmujemy folię, ściągamy siatkę. Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, musztardę, cukier oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powierzchnię szynki równomiernie pokrywamy przygotowaną panierką. Szynkę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200oC.
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w kwietniowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Ty też możesz wziąć w nim udział – wyślij maila ze zdjęciem i przepisem potrawy na redakcja@gazetapowiatowa.pl. Szczegóły konkursu TUTAJ.
przewidujecie ogłoszenie wyników za miesiąc kwiecień?
ucsMh5 http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com