Pieczone zimowe warzywa w sosie musztardowo-klonowym

pieczone-warzywa

Pieczone zimowe warzywa w sosie musztardowo-klonowym

Składniki:

3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
0,5 łyżeczki grubej soli kamiennej
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
*Duży słodki ziemniak, pokrojony w słupki dł. 7 cm, grubości 1 cm
*4 korzenie pasternaku (pokrojone tak jak ziemniak)
*4 marchewki(pokrojone tak jak ziemniak)

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Łączymy syrop klonowy z musztardą i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszce do pieczenia mieszamy warzywa z sosem. Pieczemy w piekarniku 25 min, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być dobrxe upieczone i zarumienione na brązowo.

Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa-przepisy

Powiązane artykuły


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6