Artykuły na temat: W kuchni z Gazetą Powiatową

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami Składniki: 35 g masła cebula drobno posiekana 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki 7 dużych pomidorów grubo pokrojonych bulwa kopru włoskiego, pocięta na plasterki 300 ml wytrawnego białego wina 300 ml wywaru warzywnego 150 g oliwek zielonych drylowanych 70 g kaparów 6 pstrągów, wypatroszonych sól pieprz Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik

Krem pomidorowy

Krem pomidorowy: Składniki: 150g pomidorów świeżych – sparzonych i obranych ze skóry 500g pomidorów pelatti 70g cebuli kilka ząbków czosnku kawałek bagietki lub innej białej bułki kilka listków bazylii świeżej śmietana 36% do dekoracji wywar warzywny około 800ml łyżka masła Przygotowanie: Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Przygotowanie: Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym,

Burrito z domową tortillą

Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką.

Rurki z bitą śmietaną

Składniki na około 25 rurek długości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% cukier waniliowy około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki

Zupa marchewkowa – krem

– 50 g masła – 1 cebulka ( posiekana) – ok 500 g.marchewki ( obranej i pokrojonej na niewielkie kawałki) – ok 1 litra wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej – 250 g. ziemniaków(obranych i pokrojonych na niewielkie kawałki) – szczypta cukry – sól i pieprz – śmietana (opcjonalnie) W dużym rondlu roztopić masło

Kurczak w kremowym sosie z białymi szparagami

SKŁADNIKI: – 3 pojedyncze piersi z kurczaka – 50 g boczku wędzonego( może być szynka) – 1 pęczek białych szparagów – 350 ml śmietany 30% lub 36% – 8-10 listków bazylii – 0,5 kostki rosołowej drobiowej – słodka papryka, sól i pieprz. Szparagi umyć i obrać z wierzchnich włókien. Odkroić zdrewniałe końcówki. Pozostałą część pokroić

Brukselka pieczona z czosnkiem

SKŁADNIKI: – 50 dag brukselki – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka listków tymianku – sól, czarny pieprz Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Główki pokroić na połowy lub ćwiartki, wrzucić do miski, wymieszaćz posiekanym czosnkiem i oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem, jeszcze raz


Warning: include(/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6

Warning: include(): Failed opening '/var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/https:blogi.gazetapowiatowa.pl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/gazetapowiatowa.pl/html/wp-content/themes/proton_powiatowa/inc/reklamy/reklamy.php on line 6