Mus pomarańczowo-czekoladowy
Składniki:
– około 22 biszkoptów
– 4 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
– 250 g czekolady deserowej
– 150 g śmietany kremówki
– 4 jajka
Przygotowanie:
Wyłożyć pergaminem tortownicę. Ułożyć biszkopty na talerzu i skropić połową likieru. Ustawić je pionowo wokół ścianek tortownicy, można je nieco przyciąć, aby ciasno przyległy do siebie.
Połamać czekoladę na kawałki , przełożyć do miski ustawionej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do czystej miski i odstawić. Żółtka dodać do czekolady i starannie utrzeć.
Ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier , nafal ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca piana. Przełożyć połowę piany do masy, ostrożnie wymieszać, dodać resztę i delikatnie wymieszać tak aby z masy nie uciekło powietrze. Przełożyć masę do tortownicy. Przyciąć biszkopty, aby całe ciasto miało równą wysokość. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Szczerze polecam… smakuje obłędnie!
Przepis nadesłany został przez czytelniczkę, która bierze udział w marcowej edycji konkursu kulinarnego „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Szczegóły konkursu TUTAJ.
Pingback: Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych - Gazeta Powiatowa